Naturfotos
(Sciurus vulgaris)
Egernet er udbredt i det meste af Europa, hvor der findes skov. Endvidere findes det mod øst gennem den tempererede del af Asien til Japan. I Danmark findes det overalt, hvor der er skov, bortset fra Læsø, Anholt, Samsø, Fanø, Rømø og Ærø.
Der findes tre hovedtyper af pelsfarver: rød, sort og mørkebrun. Egern af den røde type er især udbredt i nåleskov, mens den sorte især findes i løvskov. De forskellige farvetyper findes ofte blandet med hinanden i de samme områder, men kan også være karakteristiske for bestemte geografiske områder. F.eks. findes sorte egern fortrinsvis på Fyn, mens egern i skovene omkring Sorø især er mørkebrune og egern i store dele af Jylland og Nordsjælland er røde. Udbredelsen af de forskellige farvetyper afspejler ofte egernets indvandring. I begyndelsen af 1900-tallet blev røde egern udsat enkelte steder i landet og har siden bredt sig stærkt til næsten hele landet, hvor de især trives i nåletræsplantager.
Egernet er et skov- og parkdyr, der tilbringer det meste af sin tid i træerne. Her springer det rundt på stammer og grene med stor sikkerhed og elegance. Det er et udpræget dagdyr, der især er aktivt først og sidst på dagen. På jorden, hvor det ofte finder sin føde, bevæger det sig i spring med halen bølgende efter sig. Dets spor står i grupper på fire og fire. De store bagpoter rammer jorden foran de mindre forpoter. Aftrykket af bagpoterne står som regel på linje, mens forpoterne er forskudt i forhold til hinanden.
Uden for parringstiden lever egernet oftest enkeltvis i territorier, der forsvares overfor andre individer. I territoriet bygges flere reder, hvor en enkelt af dem er solidt bygget, mens de andre er mere primitive og benyttes til lejlighedsvis at hvile sig i. Når dyret forskrækkes, løber det ofte frem mod fredsforstyrreren i små sæt, mens det slår kløerne hørbart mod underlaget og samtidig frembringer en smækkende, høj lyd med tungen og bevæger halen frem og tilbage over ryggen.
Ved at klikke på et foto, vil det blive vist i større udgave!