Elsdyr

Elsdyr

(Alces alces)


Elsdyret bliver omkring 3 m lang og godt 2 m høj over skuldrene. Den vejer 200-825 kg. Hannen (tyren) er meget større end hunnen (koen).

Elsdyrenes kropsbygning er underlig uharmonisk. Dens krop er stor og robust med fire meget lange ben og en lang mule, som giver den et lidt spøjst udseende. På halsen har elgen en tydelig, hårklædt hudfold, kaldt skægget.

Pelsen er normalt gråbrun til mørkebrun, men kan være næsten sort. Benenes lyse partier strækker sig langt op ad låret.

I skoven falder elgen derfor godt ind i miljøet med skygger og lysindfald – en glimrende camouflage.

Hannen har et meget stort gevir, rekorden er over 2 meter fra spids til spids. Elsdyr tyrene kan have to forskellige typer gevirer: et næsten cirkulært, der minder om det, vi kender fra dåhjorten, eller en mere forgrenet model, som vi kender det fra kronhjorten. Geviret tabes i januar til marts, men vokser ud igen i løbet af 3 måneder. I september er geviret færdigudviklet og klart til brug i efterårets kampe om hunnernes gunst.


Elsdyret er aktiv døgnet rundt, men foretrækker dog de mørke timer morgen og aften. Tyrene færdes generelt alene, hvorimod køerne går sammen med kalvene. Elgen både svømmer og løber godt!

Afhængigt af fødegrundlaget vælger elgen at blive i samme område sommer og vinter eller at vandre til andre områder. Elsdyret vandrer gerne 200-300 km efter føde.


Elsdyret er en drøvtygger og æder kun planter. Den tager blade, skud, kviste og bark af især birk (vortebirk foretrækkes!), men også poppel, pil, røn, eg og asp er på menukortet. Specielt om vinteren er nåle fra fyrretræer en væsentlig del af kosten. Om sommeren æder elgen masser af vandplanter, urter og halvgræsser ved sumpe og i skovsøer.


Elsdyrenes parringstid strækker sig fra september til november.

Elgkoen kan kun blive befrugtet i et døgn, så for hannen gælder det om at være på pletten! Lykkes det ikke, kommer hun dog i brunst igen tre uger senere. Drægtighedsperioden er næsten 8 måneder, hvorefter hunnen i slutningen af maj eller begyndelsen af juni føder 1-3 kalve.


Ved at klikke på et foto, vil det blive vist i større udgave!