Rødstjert

Rødstjert

(Phoenicurus phoenicurus)


Den smukke rødstjert er en af vores mest farvestrålende småfugle. Den rustrøde underside, den sorte maske, den hvide pande og den betongrå overside på hannen giver et meget karakteristisk helhedsindtryk. Hunnen er mere uanseligt beigefarvet, men med en markant rød hale. Rødstjerten er en af de fugle, der synger tidligst om morgenen. Sangen indledes med en høj tone; dernæst kommer en 5-6 dybere lyde (hiii-dy-dy-dy-dy) og endelig en kort kvidren.


I Danmark er rødstjerten noget spredt forekommende, men den findes i hele landet. Fuglen findes især i gamle løvskove eller ældre villahaver, hvor den yngler i huller. Landets højeste bestandstæthed findes således formentlig i Jægersborg Dyrehave nord for København, men generelt er bestandstætheden højest i det nordligste Jylland, Øst- og Sønderjylland. Rødstjerten yngler også gerne i fuglekasser placeret højt til vejrs og med fri indflyvning.

Rødstjertenen lægger 3-8 æg, som har en smuk blå farve, og det er primært hunnen, som udruger dem. Hannen er dog set hjælpe til, hvilket er højst usædvanligt for drosselfugle. Hannen står til gengæld gerne for opfostringen af det første kuld, mens hunnen påbegynder kuld nummer to. Rødstjerten er langdistancetrækker og overvintrer i Sahelzonen syd for Sahara samt omkring Nilen i Østafrika. I træktiden får vi besøg af store mængder trækfugle fra de skandinaviske bestande.



Ved at klikke på et foto, vil det blive vist i større udgave!

Copyright @ All Rights Reserved

Vagn Donskov