Sort svane

Sort svane

(Cygnus atratus)


Den sorte svane har sin naturlige udbredelse i Australien, men er indført til Europa som prydfugl. De fleste sorte svaner i Danmark er efterkommere af undslupne fugle fra zoologiske haver, dyreparker eller private prydfugleholdere. En del af de sorte svaner, der ses i den danske natur kommer antageligt fra Holland, hvor en vild bestand har etableret sig. Denne bestand udgjorde ca. 70 par i år 2000. Den sorte svane yngler også i Tyskland og England. Herhjemme har arten forsøgt at yngle i 2003 på Bågø, men uden succes, da æggene blev fjernet.

Der bliver set et stigende antal sorte svaner i Danmark. I 2008 er en halv snes sorte svaner observeret på forskellige lokaliteter rundt om i landet eksempelvis i Vejlerne, Lønborg, Filsø, Fårevejle og ved Roskilde Fjord.


Sort svane er en stor fugl på op til 1,4 m i størrelse. Dens vingefang kan blive op til 2 m og den vejer op til 6 kg. Fjerdragten er primært sort med hvide fjer i enderne af vingerne, som oftest kun kan ses, når fuglen hviler eller flyver. Næbbet er rødt med et hvidt tværbånd nær spidsen.Ved at klikke på et foto, vil det blive vist i større udgave!