Tophejre

Tophejre

(Ardeola ralloides)


Kendetegn: Længde 40-49 cm, vingefang 71-80 cm. En lille, kraftig hejre med kort og tyk hals. På størrelse med Gråand.


Adulte i yngledragt har gulbrunt hoved og hals, er mere brune med rosa skær på ryg og skuldre og har fra issen og langs halsens bagside en lang manke af smalle, sortkantede, hvide fjer. Næbbet er blåligt med sort spids. Uden for yngletid er manken kortere, næbbet gult med sort spids og kroppen mere ensfarvet brun.


Ungfugle har ikke manke og er mere jordbrune med mørke striber på bryst og underside.


Har i alle dragter helt hvide vinger (ungfugle dog med et brunt bånd ud på forvingens overside), samt hvid overgump og hale. Lyse ben. Flugten er hurtig med korte, rappe vingeslag.


Optræder som regel alene. Står stille og lurer på byttet, oftest i dække af vegetationen., men især i morgentimerne også helt frit på marker og fugtige enge. Er, når den står, ofte velkamufleret (især ungfuglen) og undergår en overraskende forvandling når den letter, idet de hvide vinger og den hvide hale pludselig dominerer udseendet.


Føde: insekter, småfisk og amfibier.


Levested: Lavvandede søer, moser og damme samt langs åløb med tagrør og småtræer

Udbredelse: Gennem Middelhavsområdet, steppezonerne og Mellemøsten. Arten er i tilbagegang i Sydøsteuropa.


Ved at klikke på et foto, vil det blive vist i større udgave!

Copyright @ All Rights Reserved

Vagn Donskov