Vandrefalk

Vandrefalk

(Falco peregrinus)

Vandrefalken er en af verdens hurtigste fugle, hvor den i sit styrtdyk fra stor højde, kan nå op imod 200km/t.

En sand himlens mesterjager. Dybe aktive vingeslag med korte glidefrekvenser, tungt indtryk, langhalet og bredarmet, med spidse vinger. Ved jagt, er den lynhurtig og målrettet. Metoden er ofte at sidde på skrænter eller bjergskråninger og holde øje med forbiflyvende fugle under dens niveau. Eller at falken selv er fløjet op i højden. Herfra spotter den sit bytte, hvorefter den folder vingerne ind og indleder et gigantisk ofte skråt styrtdyk imod sit bytte, som den slår og rammer med en enorm kraft. Opdager byttefuglen i tide faren og laver en undvigelsesmanøvre, vil falken pga. sin høje fart ikke kunne nå, at ændre sin kurs, og fuglen undslipper.


Han: Længde 38-45 cm, vingefang 89-100 cm. Hun: vingefang 104-113 cm. Stor kompakt falk.


Adult: Overside: skifergrå - blågrå. Underside: hvid med smalle sorte tværbånd. Hvid hals og kind i stor kontrast til den sorte kalot og den brede skægstribe.
Juvenil: undersiden er længdestribet og oversiden brunlig. Den har dog også kontraster i ansigtet med den brunlige kalot og brede skægstribe.

Stemme: Den høres kun ved reden, når parret taler sammen: "ræhk ræhk ræhk ræhk"Ved at klikke på et foto, vil det blive vist i større udgave!

Vandrefalk-3109
Vandrefalk-3112
Vandrefalk-3116
Vandrefalk-3114
Vandrefalk-3115
Vandrefalk-3133
Vandrefalk-3398
Vandrefalk-3137
Vandrefalk-3412
Vandrefalk-3301